Sunday, June 11, 2006

Det här händer just nu...

Den senaste veckan har det varit rätt tyst från oss på Piratbyrån. I alla fall här på bloggen. Som tur är kan vi trösta alla (förutom våra familjer) med att vi är fullt upptagna med piratrelaterat arbete:

- Till att börja med; tack än en gång till alla som var med och anordnade eller deltog vid de manifestationer som hölls förra helgen. Det behövs ofta lite afk-pepp när det kommer till sådana här frågor. Det är trevligt att få se lite ansikten, lite faces of filesharing om man så säger.

- Vår server är fortfarande i beslag hos Polisen. Enligt våra myndighetskällor har it-tekniker gått igenom den och inte hittat något olagligt eller ens särskilt anmärkningsvärt (precis som vi hela tiden hävdat), och nu väntar vi på åklagarbeslut om utlämning. Åklagarmyndigheten verkar inte vara så effektiv, vi är nu inne på femte dagen av väntan - men vi hoppas på en snar lösning.

- Mycket tid går åt att svara på frågor från pressen, och agera konsulter när det skrivs artiklar och reportage om internet, fildelning och piratkopiering. Vi är många som sitter i långa samtal när vi har tid. Förhoppningsvis gör det att vi får ut mer sansad och korrekt information i media.

- Den senaste veckan har även den politiska debatten blossat upp på nytt. Flera partier har gått ut och förklarat att "fildelningslagen" kanske inte var någon bra idé, och att det nog är en bra grej att reformera den. Det är bra. Vi hoppas att under sommaren få sätta oss ned och diskutera de här frågorna med respektive riksdagsgrupp.

- Ett bekymmer är att de flesta politiker verkar vara inriktade på någon öststatsvariant av reformerad upphovsrättslag, där det enda konkreta alternativet till dagens modell är en "bredbandsskatt". Vi på Piratbyrån är massiva motståndare till den här typen av digital flatrate, bredbandsavgift, fildelningsskatt eller vad det nu kallas för dagen. Vi kommer inom kort gå ut med mer information om våra argument.

- Ett humoristiskt inslag i debatten är dagens utspel från skivbolags-Bert. Han fick en helsida i Aftonbladet för att skriva om att The Pirate Bay egentligen är nazister och matar ungdomar med gratis film för att få dem att rösta på Sverigedemokraterna. Piratbyrån får replikera i morgondagens tidning, men lite kort kan man väl konstatera att Bert varken ska prata om nazism (hans politiska karriär var ju inte särskilt rumsren) eller piratkopiering (hans artiststall låter mest likadant, och tillhör inte det som är populärt att fildela). Kan väl tilläggas att Bert fick en extra helsida i samma tidning om att han är döende pga massiv övervikt, låter sammantaget som en bra dag rent PR-mässigt, eller hur? ;)

- I torsdags gjorde vi dessutom vårt största kap hittills. I direktsänd radio köpte vi en lock från Thomas Bodströms hår, till det facila priser av 10101 kronor. Vad vi ska göra med håret håller vi gärna hemligt ett tag till, men klart är att Thomas har all anledning att vara orolig. Hämnden är ljuv, och snart är den här, Thompa!

- Det mest intressanta internt sett är våra planer på utbyggnad. När vår server beslagtogs aktualiserades planerna på nästa generations Piratbyrå. Vi har redan skalet klart, men kommer under sommaren att arbeta med ett förverkligande av våra idéer. Det vi behöver mest för tillfället är en design. Vi tänkte därför utlysa en designtävling. Kort info är; vi behöver en grafisk profil som kan följa siten genom dess olika delar, vi gillar stilren och clean grafik, den designer som vinner kommer i samarbete med vårt utvecklingsteam att arbeta fram den nya siten (och givetvis få använda den i sin portfolio om så önskas). Tidsgränsen är satt till två veckor from nu, alltså senast den 26/6 vill vi ha era förslag. Det behöver inte vara några helt klara förslag, utan hellre något vi kan fortsätta arbeta med tillsammans.

- Vi söker även kompetenta kodare, både till ovanstående projekt och lite annat smått och gott vi håller på och arbetar fram. Vi behöver allt; css, html, flash, java, php och mysql. Ju mer man kan desto bättre. Och ja, vi vill gärna ha referenser eller uppvisande av portfolio.

- Vi håller också på och bygger upp en juridisk informationsgrupp. Till det behöver vi kontakt med jurister och juridikstudenter, som tycker att Piratbyråns verksamhetsområde är intressant. Vi vill gärna skapa en informationstjänst när det gäller de här frågorna, men vi behöver juridisk assistans.

- För kontakt med oss på Piratbyrån, både när det gäller press, politiska kontakter, bokningar för föreläsningar och seminarier, arbetsansökningar (designer, kodare och jurister) och erbjudande om gratis prylar används med fördel piratbyran.org[a]gmail.com.

- Det blev en lång bloggpost, men informationen är viktig och när den kommer i klump så blir det mycket. Sprid gärna vidare det ni finner intressant, och hör av er om ni har något på hjärtat.

4 Comments:

Blogger Vidde said...

För design av hemsidan, kolla med Andreas Viklund (http://andreasviklund.com) om ni inte redan gjort det!

4:06 PM  
Blogger jojonn said...

åå vad jag längtar tills nya piratbyran kommer! Har längtat innan "tillslaget" mot PRQ... Hoppas det inte dröjer för länge innan ni får tillbaka servarna!

1:53 AM  
Blogger RedCloud said...

I väntan på att Bodströms hår kommer till användning så finns det nu en Bodström-voodoo-maskin på thePirateBay att ladda ner:
http://thepiratebay.org/details.php?id=3494798

1:36 PM  
Blogger zijn said...

kanske på tiden att vi slutar upp att vara offret och bara sitt och titta på nu när staten har sakt att de ska bli Hårdare tag mot fildelare.
ja vill se ett mera aktiv driv mot ett Anonyma P2P nätverk för att sitta och hoppas att vi på en politisk väg
kan ändra lagen är nog något man får vänta på till dö dagar.
är de krig dom vill ha så låt dom då få ett ja ställer upp med cash och sånt så att vi skaffar oss ett sätt att slå tillbaka på antipiratbyrån

10:06 AM  

Post a Comment

<< Home